Dünya Enerji Krizi olabilir!
- Ümit Doğu
- 24 Oca 2023
- 1 dakikada okunur

Günümüzde elektrikli ekipmanların yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte elektriğe olan talep de artmaktadır. Bu talebi karşılamak için genellikle fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Ancak hükümetler, fosil yakıtların çevreye verdiği zararı azaltmak için yenilenebilir enerjiye yönelik çeşitli teşvikler sağlamaktadır. Bu çerçevede, güneş enerjisi santrallerine yönelik teşvikler de oldukça yüksektir. Son zamanlarda birçok yatırımcı güneş enerjisi santrali kurmak istiyor. Güneş enerjisi santrali kurulumunda yer alan yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle, amortisman süresinin hesaplanması yatırım kararında önemli bir rol oynamaktadır. Teknolojik gelişmeler bu maliyetlerin amortisman sürelerinin yapay zeka algoritmaları kullanılarak tahmin edilmesini mümkün kılmıştır.
Artan tüketimle başa çıkabilmek için fosil yakıtlardan çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. Ancak fosil yakıtların yüksek karbon salınımı nedeniyle çevreye verdiği zarar çok daha fazladır. Uluslararası Enerji Ajansı raporu, enerji kaynaklı karbondioksit emisyonlarının 2035 yılına kadar %20 artacağını öngörüyor.
Ülkemizde ortalama güneşlenme süresi 7 saat 50 dakika olan güneş enerjisi santrallerinin amortisman süresinin yabancı ülkelere göre daha kısa olduğu görülmektedir. Yapılan son araştırmalara göre toplam kurulu gücün %64'ü yenilenebilir enerjiden sağlanmaktadır. Bu elektriğin yüzde 7,2'sini güneş enerjisi santralleri oluşturdu. Bu oran her geçen gün artıyor.
Comments